Тегла за џем и шољица кафе

Један професор је држао предавање својим студентима. Донео је теглу за џем и напунио је лоптицама за голф до врха. Када је питао своје студенте да ли је тегла пуна, одговорили су да јесте. Онда је сипао ситне каменчиће, који су ушли у празан простор око лоптица за голф. Поново је поставио питање да ли је тегла пуна и студенти су одговорили да јесте. Када је сипао шаку песка преко свега тога, песак је попунио ситне празнине, а студенти су поново одговорили да је тегла пуна. Онда је професор сипао кафу, која је све то натопила. Дефинитивно, тегла је сада била пуна.

Онда је професор рекао:
Ова тегла је ваш живот. Лоптице за голф су све најважније ствари у вашем животу, као што су породица, љубав, пријатељи. Мали каменчићи су посао, ауто, кућа, а песак је све остало, као што је чишћење куће, поправка веш машине, поправка аута… Ако прво ставите песак или каменчиће, неће бити места за лоптице за голф. Онда никада нећете имати места у свом животу за оне ствари које су вам најважније. Ако се велике и важне ствари уклоне из вашег живота, онда вам остају оне мале, али не суштински важне. Зато, будите веома критични у свом животу. Кућу увек можете почистити. Водите
рачуна о приоритетима, јер све остало је као песак.

А онда је један студент запитао: Шта је са кафом?

Професор је одговорио:
Ти си веома паметан момак и поента мог предавања је управо у кафи. Без обзира колико ти се живот чинио препун од свега онога што га чини, увек постоји још мало простора да се сетиш својих пријатеља.


Ова прича среће се и под називом „Тегла од краставаца и кафа“:

1. Тегла киселих краставаца и кафа

2. Тегла краставаца

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s