Скривена моћ музике

Ако желимо да очистимо свој ум и тело од лоших ритмова, могли бисмо да испробамо један проверен лек – дружење са добрим ритмовима, ритмовима природе. Свако створење у природи има неки свој ритам и своју песму: брезе и јасике трепере на ветру; таласи лагано запљускују обалу у рано јутро или увече; старе дрвене колибе шкрипе кад наступи олуја; славуј скромног руха најлепшим гласом прославља пролеће; гром грми и разлеже се пољима и планинама; поток жубори, а слап бучи „гласом великих вода“. Наше тело и дух подешени су на те фреквенције и оне нас лече. Уместо сваковрсне буке која нас уништава, макар је називали „музиком“, звуци природе нас уче о лепоти постојања, о редоследу рада и одмарања, о поштовању природних циклуса, о једноставности, скромности и преданости једном вишем уређењу, о сврсисходности готово свега што бића у природи чине.

Потом се окренимо данашњој музици и ослушкујмо себе. Каква је осећања произвела у нама? Да ли нас је узнемирила? Да ли нам је разбистрила ум или га успавала? Да ли нас је покренула на промене? Да ли уз њу можемо размишљати? Донети одлуке о окретању неког новог листа?

Већина од нас не учествује у доношењу државних закона. Већина од нас нисмо композитори и не стварамо музику коју слушају милиони. Ипак, свако од нас слободан је да изабере каква ће музика испунити његове уши, његово биће, његов свет. Тај избор, мало по мало, одлучиће не само о нашем расположењу или осећањима, већ и о целокупном нашем животу. Бирајмо музику или ће она изабрати нас.

закључак,
цео текст се може прочитати на:
SKRIVENA MOĆ MUZIKE – Znakovi pored puta

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s