ПРОЗОР – Знакови поред пута

Два мушкарца, обојица јако болесни, заједно су лежали у болници. Један од њих је свакога дана могао да седи на свом кревету због издвајања воде из његових плућа. Његов кревет је стајао уз једини прозор у соби. Други мушкарац је морао стално да лежи на леђима.

Брзо су се упознали и разговарали целога дана. Причали су о својим породицама, послу, где су били у војсци и где на одмору. Сваког дана је мушкарац који је седео до прозора описивао другоме ствари које је видео напољу.

Мушкарац на другом кревету је почео да живи за те тренутке када је његов пријатељ седео и причао о догадјајима и бојама спољашњег света. Прозор је гледао на парк уз језеро с лабудовима. Гуске и лабудови су се играли у води, а мала су деца спуштала своје чамце у воду. Млади парови су загрљени шетали уз цвеће свих боја. Велико, старо и снажно дрвеће је улепшавало крај, а у даљини су се видела светла града.

Када је мушкарац до прозора детаљно објашњавао све то, његов пријатељ на другом кревету би затворио очи и замисљао све те сликовите призоре. Једнога дана му је мушкарац до прозора описивао параду, која се кретала уз језеро. Без обзира што његов пријатељ није чуо ту музику, он ју је видео у својој глави. Тако су пролазили дани и недеље.

Једног јутра је сестра донела воду за умивање и до прозора пронашла тело мушкарца који је у сну мирно умро. Била је тужна и позвала је медицинско особље које је изнело тело из собе. Тада је други мушкарац замолио да га помакну до прозора. Сестра му је са задовољством удовољила, побринувши се да се удобно намести и оставила га самог.

Уз велики напор подигао се полако на лактове како би по први пут погледао спољашњи свет. Коначно је имао прилику да сам ужива у лепотама. Погледао је кроз прозор и угледао празан зид.

Када се сестра поново појавила, мушкарац је питао зашто је покојни пријатељ тако лепо описивао ствари у спољашњем свету. Сестра му је рекла да је био слеп и да није могао да види зид који је стајао испред прозора.

Затим рече: „А можда је ипак хтео да усрећи Вас.“

преко PROZOR – Znakovi pored puta

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s