Најважнија ствар коју родитељи могу да учине за своју децу

Деца су заиста невероватни детектори истине. Гледајући у однос између оца и мајке усвајају модел и то је први модел који виде.
Веома је важно да препознају да је тај однос у целини аутентичан, да је здрав па макар ту било и сукоба, као што иначе у животу буде и са најближима, да некако знају да је у свему што се збива љубав та која је најзначајнија. При том треба да осете да нису том љубављу притиснути на неки погрешан и неаутентичан начин, што врло често нажалост буде, већ да им се од малих ногу приступи као непоновљивим личностима и да им се да право да буду такви. Наравно, да се буде строг када треба и да се буде и благ када треба…

Пре свега их треба побуђивати на креативност у сваком смислу. У стваралачком, уметничком, односу према другом, задавати им задатке да смисле како ће некога нечим да обрадују, побуђивати кративност да осете радост давања, радост односа према другом. То је изузетно важно јер ми се чини да већина мука овог света лежи у тој васпитаности човека да себе види као центар света, као једино биће на овом свету коме све треба да буде само предмет употребе. И дух времена је нажалост такав, људи постају сами себи идоли. Ствара се гомила усамљеника који нису научили да се радују другом. Најчешће родитељи упућују децу да гледају себе, да се не мешају у односе са другима, да увек сами себи буду најважнији, да се гурају кроз свет до неких првих места, и све то из неке потребе да се буде изнад другог, други постаје небитан, постаје средство да бих ја стигао до сопственог циља.

Небојша Дугалић
преко NAJVAŽNIJA STVAR KOJU RODITELJI MOGU DA UČINE ZA SVOJU DECU Nebojša Dugalić – Znakovi pored puta

Advertisements

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.