пред исповест

„Оглашени, помолите се Господу”

У себи се помолила за неколико драгих људи, да Господ им помогне да спознају прави пут и да крену њиме. А онда је одједном осетила грч у желуцу… и схватила… да огрешила се о онога који јој је од свих „оглашених” био најважнији. Она се за њега молила као за верног, иако ни данас не зна да ли је био. (Господ зна, и то је једино што је теши) Она се за њега молила у добру. Али, када је њена молитва била најпотребнија – није је било. Као да је закорачила у предео таме. Затечена страхом од молитве који није познавала и који није очекивала, и даље не схватајући како се неко у тим тренуцима не окреће Господу. Иако су је држали у незнању, морала је наћи начина да моли се за њега, морала је наћи начина да „натера га” да причести се. Овако, остаје туга што напустио је овај свет без исповести, без причешћа.

Она тих месеци није била хришћанин.

Да ли је сада?!

Сутра почиње пост. По ко зна који пут се пита како стати пред свештеника. За њу исповест није само „кајем се”. Па, ипак, толико тога је прећутала. Када је мислила да је боља од свих – није је било срамота. Када је ружно говорила о другима, чак и ако их не познаје – није је било срамота. Када учествовала је у магијским обредима – није је било срамота. Када се водала по разним буџацима са ожењеним мушкарцима – није је било срамота. Али, када треба стати пред Господ и рећи… Одједном проради савест, одједном је срамота, не сме изговорити све то што је без стида радила. Иако зна да исповеда се Господу, да свештеник је само оруђе, она га посматра као човека кога сутра неће моћи погледати у очи. Зар то није лицемерно?
И како онда она било кога може увести у веру, како било коме причати о значају поста и исповести, ако она сама не приступа исповести целим својим срцем?!
Колико пута су је људи „брисали” из својих живота, јер је једном непромишљеном/неодмереном реченицом уништила свој кредибилитет у њиховим очима. И после се питала „Зашто?” Сада зна зашто. Још само да скупи снаге и почне живети оно што прича!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.