Прича једне учитељице

Једна је учитељица једног дана замолила своје ученике да на једном папиру напишу имена свих других ученика у разреду и да оставе мало места поред сваког имена. Тада је рекла ученицима да размисле што је најлепше што могу рећи о својим пријатељима, те да то напишу поред сваког имена. Цео је час прошао док су сви били готови, а пре изласка из разреда, папире су предали учитељици.

Преко викенда је учитељица написала свако име ученика на једном листу папира и навела све лепе придеве које су ученици написали о сваком појединачно. У понедељак је сваком ученику дала папир са његовим именом. Убрзо су се сви смешили. „Заиста?“, Чули су се шапати… „Нисам имао појма да неком нешто значим!“, „Нисам знала да се тако свиђам другима,“ били су коментари. Листе се касније нису више спомињале. Учитељица није знала јесу ли ученици дискутовали о томе међусобно или са својим родитељима, али то и није било важно. Вежба је испунила свој циљ. Ученици су били сретни.

Након подоста година један је од студената погинуо у Вијетнаму и учитељица је отишла на његов погреб. Црква је била препуна његових пријатеља. Једни за другим, они коју су познавали младића, прилазили су ковчегу да би му одали последњу почаст. Учитељица је пришла последња.

Док је тамо стајала, један од војника који је носио ковчег питао ју је: „Јесте ли ви Маркова учитељица?“ Кимнула је потврдно главом. Тада је рекао: „Марк је врло често причао о вама.“ Након погреба, скупила се већина Маркових пријатеља из разреда. Маркови родитељи су такође тамо били и нестрпљиво су чекали да разговарају с учитељицом. „Хтели бисмо вам нешто показати,“ рекао је отац и извукао новчаник. „Ово су пронашли кад је Марк погинуо. Верујемо да ћете то препознати. „

Из новчаника је извукао врло истрошени комад папира, који је очигледно био често лепљен, пресавијан и отваран. Учитељица је без гледања знала да је то папир са лепим речима Маркових пријатеља. „Хтели бисмо вам се заиста захвалити што сте то направили,“ рекла је мајка. „Као што можете видети, Марк је ово врло ценио.“

Сви су се бивши ученици окупили око учитељице. Чарли се насмешио и рекао: „Ја своју листу такође још имам. У најгорњој је фиоци мог радног стола.“ Чакова жена је рекла: „Чак ме замолио да листу залепим у наш венчани албум.“ „И ја свој још увек имам“, рекла је Мерилин. „У мом дневнику је.“ Вики је извукла свој роковник и показала свима своју истрошену листу. „Увек је носим са собом,“ рекла је Вики и приметила: „Верујем да смо сви сачували листе.“ Учитељица је била толико дирнута, да је морала да седне и заплакала. Заплакала је за Марком и због свих његових пријатеља који га више неће видети.

Непознати аутор
преко Priča jedne učiteljice

Advertisements

7 comments

 1. aprilia29

  I ja sam zaplakala. Da je više takvih učiteljica, djeca bi više cijenila prave vrijednosti. Nažalost, slušajući prijateljice čija djeca idu u školu, vidim da se sve promjenilo u odnosu na ono što smo mi imali. Danas učiteljice i nastavnici uče djecu samo gradivu i vrlo malo pažnje posvećuju usađivanju nekih moralnih vrijednosti. Mnogi će reći da je to zadatak roditelja ali mislim da je i zadatak škole i svih drugih ustanova i ljudi sa kojima se dijete susreće u svom odrastanju.

  • cy3a

   Ја се сећам честитки које су нам правили другари из одељења, јер их је учитељица научила… И дан-данас уживам да правим, пакујем, пишем посвете за поклоне драгим људима… Верујем да и данас има дивних учитељица које заиста дају себе… Али, нажалост, не могу доћи до изражаја, јер се стално прича само о лошим стварима!
   Хвала на посети мом блогу, увек си добродошла 🙂

  • cy3a

   Свесна сам ја да је ово превод. Али, мислим да прича заслужује да је што већи број људи прочита.
   Хвала ти, на посети блогу и на коментару 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.