„Бонтон” – Звонимир Балог

Непрекидно слушамо како треба слиједити примјер одраслих. Одрасли су, тако барем сами за себе кажу, искуснији, паметнији. Одрасли знаду увијек како треба у којој прилици поступити. Они знају одговор на све. Не само да знаду која је лијева а која десна страна, што је горе а што доље… одрасли знаду и што је добро а што зло.

Према томе, ако се мама и тата у говору служе простим ријечима, ни ти не биРај ријечи. Диже ли отац ноге на стол пошто се врати с посла, да би у том положају прочитао новине – и ти слиједи његов примјер.

Ако отац и мати пуше пред тобом тако да цијели стан смрди на духан и ако наставници пуше у школи – пуши и ти. Кад то мама и тата раде, вјеројатно је то онда добро. Тко зна? Можда је бољи крух с окусом духанског дима? И можда се лакше дише у стану кад се он претвори у велику пепељару пуну опушака? Можда ћеш се као пушач лакше привикнути на смог, лакше с дима пријећи на прашину.

Кад радиш неки важан посао као што је, на примјер, гледање телевизије, оца пошаљи да ти с киоска донесе цигарете, не губи на то вријеме. Маму позови да ти припали цигарету…

Нећеш ли имати цигарета, можеш их сам правити. Умјесто духана користи се сухим лишћем и брковима кукуруза. Пуши! Па што онда ако ћеш и ти смрдјети као пепељара. Што ћеш бити блијед, што ћеш повраћати и кашљати као астматични старац и прије времена остарјети. Ионако се сви залажу да ти помогну да што прије одрастеш.

Или је, можда, боље не слиједити увијек примјер одраслих? То, што су татама нарасли бркови и брада, не значи да је све што раде добро и промишљено. У нечему су паметнија дјеца. Да је по њихову, никада се не би водили ратови.

преко Duhovne priče

2 comments

    • cy3a

      Много је таквих прича и песама, које се воде као „дечије“, а у ствари су намењене одраслима. Зато их и објављујем, јер их овде доста одраслих, ипак, прочита 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.