Борба за наталитет (2)

Настављам причу о Борби за наталитет

– прва ствар коју је нова градска власт урадила – смањила накнаде породиљама! Тек сам проучавајући ову информацију сазнала да право на једнократну накнаду имају и запослене породиље, али ако су примања по члану домаћинства (укључујући и бебу) мања од 10000. Хвала Богу, нисам остварила то право…
Такође, проучавајући ову информацију, сазнала сам да су у Зајечару комплетно укинули накнаде породиљама. У многим општинама у Србији породиље НЕМАЈУ право ни на какву накнаду! (а многе од њих имају много, много мања примања од породиља у Београду!)

– поједине општине у Београду поред пакета који породиљама/бебама даје град дају и сопствене пакете. Општина Раковица није на списку општина које дају пакете породиљама. Општина Раковица организује карневал (што јесте јако лепо), али зар не би било корисније бар део тих средстава преусмерити за помоћ породиљама?!

– ПДВ на беби опрему… Уместо да га комплетно укине, или барем смањи, држава је измислила нешто што се зове „повраћај ПДВ-а“, условљен милион и једном ставком (примања родитеља, артикли који су купљени, временски рок у коме су купљени, износ ПДВ-а који се може вратити). Цела процедура је врло једноставна, што је и објашљено у тексту Корисничко упутство у вези са рефундацијом ПДВ за куповину хране и опреме за бебе. Додуше, износи ПДВ-а који се могу вратити су мало повећани, али смисао је тај!


Да се разумемо, нико не рађа дете да би нешто добио од државе (града, општине…). Циљ овог писања јесте да укажем на чињеницу како се једно прича, а друго ради (као и у многим другим областима, уосталом), да се држава декларативно бори за наталитет, али практично се и труднице и породиље суочавају са много проблема у остваривању својих права (ако их уопште и остваре)!

Неке жене су одлучиле да направе корак више (од само писања по интернету) па су покренуле кампању П(Б)раво за маме, која за циљ има промену закона о финансијској помоћи породицама са децом. Ако вас интересује о чему се ради, све је објашњено у тексту Жене се организују, јер…

Advertisements

2 comments

  1. Blaženka Vesić

    Pored toga što porodilje nemaju redovna ni neredovna novčana primanja,što PDV nije ukinut nego se vraća nekom proecudurom,i cene bebi opreme su veće nego u zemljama sa mnogo boljim standardom od našeg. Tako jedan Avent grejač za flašice u belom svetu možete kupiti za 20$ dok je kod nas u proseku oko 5000 dinara (u prevodu duplo više,čak i kada odbijete PDV).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.