пиринчана кашица

Најмлађи члан наше породице је почео да седи. И „закорачио“ у једно лепо доба свог бебећег живота – откривање света око себе, укључујући у тај свет и нову храну. Ја волим тај период, уживам да им спремам храну, да заједно откривамо нове укусе, да мрштимо се само на кратко док не схватимо да и то се једе… Све им сама спремам: и воћне кашице, и „слане“ кашице, и житне кашице. Ове последње јесу мало већи изазов. За Ану и Марину сам углавном спремала интегрални пиринач са јабуком. Почела тако и сад. А онда прочитала рецепт за Griz od prosa и дошла на идеју да бих могла мало да експериментишем. И ево резултата тог експеримента, који је јако укусан и млади господин га лепо ручка:

У шерпу ставим шољу и по (шоља за белу кафу) воде да проври. Кад проври ставим једну кашику интегралног пиринча и пола кашике проса. То оставим поклопљено да се кува на тихој ватри најмање 20-ак минута. Након 20-ак минута (може и пола сата) додам јабуку (целу ако је мања, пола ако је већа) исечену на ситније парчиће и кувам још највише 10-ак минута. Након тога у сецку (са мало воде) направим кашицу, коју могу додатно разредити са још мало воде у којој се пиринач кувао. Од ове количине испадне и превише за њега, тако да увек остане за секе (и маму) да се мало засладе после вечере. Иначе, уместо јабуке може се користити и друго воће: шљиве, кајсије, брескве, крушке, дуње, тиква… тако да се добије јако велики број јако укусних (и здравих) житно-воћних кашица, које су погодне и за сам почетак увођења немлечне хране јер не садрже глутен. Воће може бити и смрзнуто, тако да је могуће и зими спремати ове кашице.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s