њена мајка

Завидела је другима што имају идиличан однос са мајкама. Желела је да и она има такав однос, али никад није имала храбрости да прогута свој понос, да отвори срце и да покуша да успостави однос какав би мајка и ћерка требало да имају. Није њена мајка била лоша, али нешто је у том односу одувек шкрипало.
Сећа се својих пубертетских дана и осећања које је никад није у потпуности напустило – недостатак блискости са родитељима. Правдала је она тај осећај на разне начине, јављале су јој се чак и мисли о смрти родитеља. Али, сваки покушај успостављања квалитетног односа заснованог на љубави и поверењу сама је спречавала, иако је баш то оно што је желела.
Мајка јој је својевремено читала дневник, покушавајући да открије шта се то дешава (а дешавао се пубертет – ништа страшно!). У једном тренутку живота побегла је од родитеља да живи са момком за кога је веровала да је онај прави. Та веза је одавно доживела крај, обоје имају своје животе и своје породице, а она је и даље дете својих родитеља.
Данас, када је и сама мајка, и када доживљава исте ствари које је она чинила својим родитељима, она зна да има моћног савезника који ће јој помоћи да са децом успостави однос љубави и поверења. Њена мајка није имала тог савезника, јер је веровала (а и данас верује) да сама одлучује о свом животу.

Љубав, односно – исказивање љубави је нешто што се учи. Као и значај празника, као и уметност даривања. Она није имала од кога све то да научи, јер и њени родитељи нису имали од кога то да науче. Нису они криви, трудили су се. Зато она и сада гута кнедле, чак и кад би нешто хтела да каже (мада јој излети, мало грубљим тоном, који ни сама не жели), јер се нада да ће тај моћни савезник и њеној мајци отворити срце и уселити се у њега!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s