11. дан захвалности – ваздух

Знате онај виц: „Шта ради Панчевац на Златибору? Држи главу под ауспухом да дође к себи!“
Кажу да је ваздух материја гасовитог стања без боје, укуса и мириса. Само они који живе у загађеном граду итекако знају да (загађени) ваздух има мирис, укус, па чак и боју. И да је у случају ваздуха најбоље кад га не примећујемо око нас.
Осврнимо се мало на духовни живот: Анђели су бестелесна – невидљива бића која служе Богу и помажу људима. Од тренутка крштења окружени смо анђелима (првенствено Анђео чувар) и нисмо свесни њиховог присуства. Тек пред крај живота, кад почнемо да сводимо рачуне, постанемо свесни да су нам у најтежим животним ситуацијама управо они, невидљиви, заједно са Господом и Његовом невидљивом руком водиљом помагали.

Чак и у ситуацијама које нам изгледају као лоше, након извесног времена можемо препознати невидљиви додир који има задатак да врати нас на прави пут (или га усмери на њега, ако већ не идемо њиме), да ојача нашу веру, да научи нас некој од врлина…
Редовни посетиоци знају да не верујем у случајности. Зато, ако се и деси нешто непредвиђено, на шта ја немам утицаја, повучем се у тиховање (колико ми околности дозвољавају) и молитву, па кад сване нови дан… Обично буде по оној народној „Јутро је паметније од вечери“

Зашто нас неки људи привуку, чак и преко Интернета? Шта је то невидљиво између нас што повезује наше душе, а знамо да није (само) ваздух?

Будимо захвални на свему добром, а невидљивом, што испуњава наш живот: ваздух, љубав, благодат Божија…

10. дан 12. дан

5 comments

  1. oblogovan

    Што се мене тиче, права тема у правом тренутку. Баш ових дана интензивно размишљам о томе како се због неких догађаја који ми се чине страшним лако препустим маловерју, а време које наиђе после покаже ми колико нисам био у праву.

  2. Повратни пинг: 30 дана захвалности | cy3a
  3. Повратни пинг: 10. дан захвалности – вода | cy3a
  4. Повратни пинг: 12. дан захвалности – боје | cy3a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.