број деце у групама у вртићу

Закон о предшколском васпитању и образовању, члан 30, каже:

…Број деце која се уписују у васпитну групу, истог узраста, јесте:
– од 6 месеци до 1 године 7
– од 1 до 2 године 12
– од 2 до 3 године 16
– од 3 до 4 године 20
– од 4 године до поласка у школу 24
Број деце у групи припремног предшколског програма је 26.


Ако не постоји могућност за формирање васпитних група у складу са ставом 3. овог
члана, оснивач може утврдити мањи, односно највише 20% већи број деце од броја који се
уписује у васпитну групу, у складу са критеријумима, које прописује министар.
Претпостављам да је и вама јасно да ствари у пракси нису баш у складу са законом (а шта у овој држави јесте?!):
– Ана је имала срећу, тако да су до поласка у школу били најмалобројнија група у вртићу – у предшколској групи било их је 29 (што се уклапа у норматив+20%)
– кад је Марина требало да крене у вртић, можда годину раније, почели су да уводе такозване „групе и по“ које су биле огромне по броју деце и у којима су радиле 3 васпитачице. Да вас подсетим: у обичној групи раде две васпитачице – једна је преподне са њима, друга је поподне са њима, тако да су само за време ручка обе васпитачице са децом. Код ових великих група распоред рада васпитачица је: пре подне, поподне и међусмена (од 8 до 2), али је простор у коме деца бораве ИСТИ као и за обичне групе. Да, то отприлике значи да је концентрација вируса и бактерија дупло већа, као и прашина у соби!
Марина је упала у једну од тих „група и по“, али је нама било важно да буде код истих васпитачица код којих је и Ана била, јер смо били презадовољни. Марина је имала 14 месеци кад је кренула у јаслице и тад их је на списку било 20 (што се, веровали или не уклапа у норматив*1,5+20%). Она је кренула у јулу, све до средине новембра биле су само две васпитачице. Тад је почела да ради трећа, које више није било него што је било, тако да су скоро две године ове две жене радиле са… пред прелазак у велики вртић било их је 32! (према норматив*1.5+20% требало би да буде 29).
Кад су прешли у велики вртић, прошле године, било их је 42. (норматив*1.5+20% = 36)
Од 1. септембра ове године има их 47! (норматив*1.5+20% = 43)
Не смем ни да помислим колико ће их бити за две године, кад буду били предшколска група. Што рече мама једне Маринине другарице „Коме да се жалимо?
Цео овај проблем изазвао је претходни градоначелник и његова директива „сва деца морају бити уписана„. Наш вртић је веома тражен међу родитељима, међу васпитачима у граду важи за „један од најбољих у граду„. И зашто онда жене које се заиста труде и раде са децом кажњавати на овај начин (а знамо да у окружењу постоје ДРЖАВНИ вртићи у којима НИЈЕ попуњен број!)? Ја знам колико су васпитачице у јаслицама боље и више радиле са Анином групом, иако је њихов првенствени задатак НЕГА. Што се неге тиче, њих две су заиста биле савесне и предане, деца су заиста била пресвучена, нахрањена, обрисана…
У великом вртићу, тренутно само једна група није „група и по“. У свим осталим се хватају за главу, јер је у свим групама преко 40 деце. И није толико проблем што ништа неће моћи урадити са том децом, али… где их сместе да једу, где их сместе да спавају, концентрација бактерија и вируса дупло већа, васпитачице нису у могућности да надгледају децу како би требало тако да је вероватно да ће и број повреда бити повећан… Коме да се жалимо?!
– Душан је уписан у јасличку групу, 14 их је на списку – норматив+20% испуњен! Почели су у јаслицама да смањују групе, како би, кад пређу у „велики вртић“ и споје се групе, добили нормалније групе. Али да би се дошло до тих нормалнијих група треба да прође 2 године. А шта ће бити са Маринином групом до тад? Коме да се жалимо?!
Advertisements

2 comments

    • cy3a

      Знам како то иде – намештаљка и веза. Па зато у једном вртићу пола групе станује пооооодаааааље од вртића (и има од куће до вртића бар 2 друга), али МОРА бити уписано баш у тај вртић и баш код тих васпитачица!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s