26. дан захвалности – креативност

Мислила сам да је креативност „стварање нечег новог“. У том смислу сви који пишу (да, СВИ блогери), сви који сликају, компонују, певају, свирају, подучавају, технолози у фабрици, кувари, посластичари, архитекте, фотографи, „носе бебу у стомаку“, праве накит… су креативни људи, да не кажем креативци.

Али, кад кажеш некоме да си креативан то отприлике значи „да можеш од свачега направити нешто друго, боље рећи можеш рециклирати ствари и дати  им нови живот“, „можеш са интернета поскидати „креативне“ идеје и то после „копирати“ „…

Ипак ћу писати о креативности као чину стварања, као нечему што нас чини сличнима Богу. Иако смо тако далеко од Њега.
Сањала сам како сам позвана да деци покажем своје занимање – блогер. Ја одлучим да им покажем за шта све могу користити рачунар, да покажем неколико „цака“ како да се „играју“ са фотографијама. И почнем… И покажем… И тек ће једна девојчица „А кад ћеш нам причати о томе како пишеш песме?“ Ту се ја збуним, јер чак ни у сну ја себе не сматрам песником и кажем „Ја пишем песме? Мислиш овако нешто:
Пада зима
веје снег
да покрије
сваки брег.

Трчи зека
јури лију
сви код меде
на ужину.“

Деца су почела да се смеју и све је кренуло једним опуштеним током.

Способност да „из ничега створиш нешто“, да импровизујеш, да измамиш осмех одушевљења… неопходна у раду са децом… корисна у свакодневној комуникацији са људима. Никада нећу заборавити сјај у Аниним очима кад је видела то-то мими мау. Зато сваке године изнова смишљамо нешто ново. Касније је тај сјај у очима настајао као последица њене креативности: први цртеж, прва слова и речи, полазак на фолклор и први концерт, прво дружење са музиком – научила је да свира песму „На крај села жута кућа“, на синтисајзеру… Таква креативност чини овај свет лепшим, а људе мало сличнијим Богу.

25. дан 27. дан

3 comments

  1. Повратни пинг: 30 дана захвалности | cy3a
  2. Повратни пинг: 25. дан захвалности – вера | cy3a
  3. Повратни пинг: 27. дан захвалности – храна | cy3a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.