Потрошачко друштво

Колико год то не желимо да признамо, постали смо потрошачко друштво. Јер, како другачије објаснити потребу да СВАКИ сусрет са „драгим“ људима мора бити „зачињен“ поклоном?! Рођендани – мора се купити, или направити нешто! Слава – срамота је ићи празних руку, кафа и пиће/бомбоњера + чоколаде за децу више нису довољни! Нова година, Божић, Васкрс, дететова петица, стринина петнаеста плата… све су то поводи за пражњење џепова, за провлачење картица кроз апарате, за креативност на делу!
И сама сам подлегла том потрошачком менталитету – пуна ми кућа слаткиша што су деца подобијала за Анин рођендан. Почели су да их обилазе деда-мразови, чекају нас Материце, Очеви и Божић… Биће пуна кућа што играчака што слаткиша… Трудим се да не претерам, и сваке године се изнова питам „мора ли баш толико?“
Ту су још и неке важне особе којима треба припремити изненађења (дечија креативност на делу), па рођендани другара на које, наравно, не можемо ићи празних руку. Њих две саме праве честитке, и сваке године су све лепше. (Мада, ове године некако немамо времена за креативност као претходних 😦 )

А где су сви они редовни трошкови – „свакодневна“ набавка, иако су нам и замрзивач и фрижидер и шпајз пуни, куповина гардеробе, разног „потрошног материјала“ и прављења резерви. Понекад личим(о) себи на ликове из оне емисије Extreme Couponing. Са друге стране, у Србији је апсолутно немогуће остварити попусте од 95% као што они успевају!

Могли би бар да размислимо, у духу породичних празника који нас очекују, да је лепота у давању, да је права љубав када усрећиш некога без икаквих очекивања. Могли би, за промену, заборавити све те материјалне „доказе“ љубави и потражити онај давно заборављени сјај у очима… сјај радости живота!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.