Свети Сава и парадокси српског друштва

Сетих се приче коју сам давно чула. Пошто ми се врзма по глави претходних дана, а не могу да је пронађем на интернету, записаћу је онако како се сећам:
Дошла Богородица са малим Исусом Христом у посету неком манастиру. Сви монаси се трудили око њих, да их угосте што боље. Један искушеник, који ништа друго није знао осим да жонглира, поче да жонглира. Мали Исус Христос поче да тапше и да се смеје, а Богородица благослови искушеника.
Порука приче је да треба да радимо оно што најбоље знамо, треба да радимо чиста срца не очекујући ништа заузврат!

Гледам претходних дана „извештаје“ с разних светосавских приредби. Велики број њих је у програм уврстио фолклор или нешто из наше народне традиције. Има их и који су у програм укључивали плесне и музичке тачке кроз које су деца исказивала свој таленат и труд. Али, оно што ме је растужило је сазнање да постоје школе у којима уопште нису организоване светосавске приредбе. Да ли је могуће да од 8 разреда не могу да изаберу троје деце која могу да увежбају три рецитације и да организују неку скромну приредбу?!
Свети Сава је школска Слава. Знамо да Славу чине: Славски колач, жито, свећа и вино! Сечење Славског колача у школама организује се пре почетка приредбе. Зар не би било логично да сечењу колача присуствују барем деца која учествују на приредби, па да се послуже са житом и Славским колачем, а не да деци не дозволе приступ сечењу колача, иако је њихов разредни старешина Колачар?!
И још један парадокс нашег друштва: Министар просвете најављује укидање веронауке. По мени, прави начин обележавања светог Саве треба бити при храмовима – рецитовање деце после литургије. Ана је до сада два пута рецитовала у цркви на светог Саву после литургије. Ове године је вероучитељ позвао ђаке да присуствују литургији, да се причесте, и заиста је било пуно деце 🙂 Али, свештеници, журећи да обиђу школе, у појединим храмовима, доводе у питање тај литургијски део обележавања светог Саве!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s