„Псићи на продају“ – Ден Кларк

Власник једне продавнице држао је изнад врата натпис на коме је писало “Псићи на продају”. Натписи на неки начин привлаче и децу, па је сасвим природно што је један мали дечак стао испред тог знака и власника запитао: “За колико новца намеравате да продате те кучиће?”
Власник радње је одговорио: “За неких тридесет до педесет долара.”

Дечак се машио за џеп и извадио ситнину. “Имам два долара и тридесет седам центи.” – рекао је. “ Да ли бисте ми дозволили да уђем да их видим?”

Власник радње се насмејао, а затим звизнуо, па је из кућице за псе изашла куја и отрчала до другог краја радње. За њом је трчало пет нежних, ситних лоптица од крзна. Један псић је поприлично заостао за њима. Дечак је одмах учио да псић који заостаје шепа, па је питао: “Шта није у реду са овим малим псом?”

Власник је објаснио да је ветеринар прегледао то кученце и да је утврдио да има ишчашен кук. Увек ће шепати. Увек ће бити такав. Дечак се узбудио. “Желим да купим баш тог псића.”

Власник радње му је рекао: “Не, ти не желиш да купиш баш тог псића. Ако га стварно желиш, поклонићу ти га.”

Дечак се веома узнемирио. Погледао је власника радње право у очи, и претећи прстом рекао: “Не желим да ми га поклоните. Тај мали пас вреди исто толико колико и остали псићи, сада ћу вам дати два долара и тридесет седам центи, а педесет центи плаћаћу вам месечно све док га не исплатим.”

Власник радње га је убеђивао: “Ти уствари, не желиш да купиш тог псића. Он никада неће моћи да трчи, скаче и игра се са тобом као остали пси.”

Тада је мали дечак сео, поврнуо ногавицу панталона да би показао своју уврнуту леву ногу у великој металној протези. Погледао је власника радње и нежно одговорио: “Видите. Ни ја не могу добро да трчим, а том кученцету потребан је неко ко ће га разумети!”

Ден Кларк (из књиге „Мелем за душу“)

Advertisements

2 comments

    • cy3a

      Моја Ана је у школи радила ову причу. На питање „шта мислиш о овом дечаку“ она је написала да дечак има добру душу, на шта је учитељица написала „дивно размишљање“. Иако ову причу знам од раније, сад ме је нарочито дирнула 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s