Етно фест 2016

Чула сам некад да коло, баш због чињенице да представља скуп појединаца који заједно играју у ритму музике чинећи једну целину, носи огромну енергију која се преноси и на оне који посматрају.

Пронађох текст о колу кроз који се провлачи и прича о енергији, иако није експлицитно наглашена: „Српска национална игра је коло. Коло је савршена аудиовизуелна слика некада основног српског погледа на свет, који подразумева саборност, заједницу, једнодушност. У колу су сви повезани у један ланац, сви чине једну целину, све носи исти ритам. У колу сви гледају једни у друге, упућени су на ближње до себе, без којих коло не постоји.
Коло значи саборну игру, потчињавање заједничарском духу… коло тражи играча и његово учешће.
Коло је свенародна игра и управо жели да истакне шире јединство духа.
У колу има места за сваког ко је кадар у коло се ухватити. У колу играју сви: од деце до стараца, и добри и мање добри играчи, и лепотом најистакнутији и мање маркантни појединци, и женско и мушко, и богати и сиромашни…
Коло је национална игра у коју се сабирају и гости и домаћи, представници различитих српских крајева и земаља. Коло је и породична игра у којој деда и баба играју до своје деце и унучади. Коло је и љубавна игра у којој се момак хвата до девојке или девојке загледају момке. Коло је увек и надметање најбољих играча, права прилика да се они најбољи истакну, а остали учествују у заједничкој радости.
У српском колу, ма колико оно било јединствена целина, свако игра својим стилом. Свако покушава да својој игри да неку оргиналну црту која би показала његову индивидуалност, а да притом остаје нераздвојни део једног истог кола.
Музички ритмови кола су различити према српским крајевима, као и начин игре, али су за све једнаки култ заједништва, позитивно расположење и надигравање.“

Пре извесног времена сам дошла до закључка да постоје народи за које уопште не знам који су им национални плесови. Зато и јесу добри међународни фестивали фолклора – омогућавају дружење људи разних народа а сличних интересовања, а са друге стране омогућавају упознавање са традицијама других народа.

У Центру за културу Раковица 22.10.2016. одржан је међународни фестивал фолклора Етно фест 2016. На фестивалу су учествовали ансамбли из Грчке, Бугарске, Румуније и Естоније, као и Певачко друштво „Прело“ и Ансамбл рекреативаца КУД-а „Димитрије Котуровић“. Сваки од тих ансамбала донео је део културе народа и државе из које долази. Грци су, поред свог програма, заиграли и Ужичко коло на сцени! Заиста једно вече за памћење:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Ми смо наступали међу последњима, тако да је било времена и да погледамо наступе неких од њих, а и да се сликамо. Моја другарица рекреативка Ана ми је уступила своје фотографије (и са концерта, и са учесницима), тако да их објављујем са њеним коментарима:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Мислим да је за све учеснике ово било једно лепо искуство. Након концерта одржано је и дружење у ресторану, где су ме Грци заиста одушевили. Они су очигледно дошли да се друже, уживају у музици – како крене музика они почну да играју (нема везе са ли се ти кораци уклапају са музиком или не). Али, осећај кад је кренуло наше коло и кад су се и странци ухватили, кад је коло вијугало десно-лево по сали и између столова, када су осмеси на лицима свих потврђивали колику енергију носи та музика и ритам… То једноставно треба доживети!

И заиста је у праву Олга Сковран, утемељивач сценског представљања народне игре кад каже: „Лепота је у општем утиску игре, у колективном игрању, у утапању свакога појединца у општу хармонију, у колу које час благо трепери, таласа се и повија уздржано и достојанствено, или се захукће у силном замаху и неодољивом ритму, који носи и, чини се, руши све пред собом.“

О нашем наступу нека говори снимак:

Једна моја пријатељица је за овај наступ рекла:

„Браво! Браво! Браво!
Ово је мелем за очи, уши и душу!
Свака част.“

После наступа у јуну причала је да кад год је нерасположена она пусти тај снимак и одмах се осећа боље, тако да ова дивна група фантастичних људи може послужити и као антистрес терапија 😉

Advertisements

One comment

  1. Повратни пинг: Етно фест | cy3a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.