Синдикати

Основни задатак синдиката је борба за права радника: „Синдикат је организација запослених радника основана са циљем да преговара са послодавцем и избори бољи статус и заштиту права запослених, односно да унапреди животни стандард радника.“

Права радника су дефинисана Законом о раду:
„Запослени има право на одговарајућу зараду, безбедност и здравље на раду, здравствену заштиту, заштиту личног интегритета, достојанство личности и друга права у случају болести, смањења или губитка радне способности и старости, материјално обезбеђење за време привремене незапослености…“
„Послодавац је дужан да:
1) запосленом за обављени рад исплати зараду, у складу са законом, општим актом и уговором о раду;
2) запосленом обезбеди услове рада и организује рад ради безбедности и заштите живота и здравља на раду, у складу са законом и другим прописима…“

Поред ових, Законом су дефинисана и права на паузу и годишњи одмор, на боловање…

У Ваљеву нико од наставника који су били технолошки вишак није остао нераспоређен, захваљујући ангажовању синдиката! То је позитиван пример деловања синдиката!

Код нас се синдикати углавном повезују са зимницама и новогодишњим пакетићима. У мојој школи пакетиће не дели синдикат, већ директор!
Ја сам се одавно разочарала у институцију синдиката и нисам члан ниједног. И заиста ми није јасно чему четири различита синдиката који се „боре“ за исту ствар?!

Код приватника… Знам за случајеве где газда плату „муне“ у џеп радника, као смотуљак, без икакве евиденције шта је плаћено, иако у Закону о раду пише: „Послодавац је дужан да запосленом приликом сваке исплате зараде и накнаде зараде достави обрачун.“ Постоје газде који не дозвољавају седење у бутику, чак и кад нема муштерија, који закључавају женске ташне у посебној просторији и жене их добијају тек кад крену кући. О годишњем одмору, паузама, плаћеном прековременом раду и суботама многи могу само да сањају. Боловање је посебна прича!

У малим фирмама од десетак запослених радници се ни не удружују у синдикате. У фирмама где постоје синдикати радници су задовољни зимницама, осмомартовским и новогодишњим дружењима, углавном верују да немају права да се буне јер мисле да газда може све!

Да ли радница у пекари, која ради на промаји има адекватне услове рада? Да ли возачи у дрндавим аутобусима, који само што се не распадну имају адекватне услове рада? Да ли лекари који у току смене треба да прегледају 100 пацијената имају адекватне услове рада? Да ли радници на пијаци, поготово сад у зимско време имају адекватне услове рада? …

Нека занимања природом посла имају тешке услове рада. Зато и постоји бенефицирани радни стаж, зато се тим радницима препоручује одмор у неким бањским лечилиштима. Да ли те одморе добију они који их и заслужују, то је посебна прича!

Зато и постоје синдикати, који би требало да указују на лоше услове рада, на неиспуњавање свих законом прописаних обавеза послодаваца и да се потруде, законским средствима да их остваре!

Да ли синдикати то раде?

Зато би сваки радник, пре него што потпише приступницу синдикату требало да зна шта очекује од тог синдиката. И да се упозна са својим правима!

Advertisements

2 comments

 1. Rada72

  Сузо, синдикати су одавно повезани са странкама на власти. Мислим на синдикате у органима државне управе где сам радила.
  Некада, пре тридесет и више година синдикати су били другачије организовани. Моја мама је као најбољи радник, чини ми се месеца, добила плаћени одмор у трајању од пет дана на Златибору. Имала је право да поведе једно дете, али на Златибор смо отишли породично. Тата је доплатио за себе, а сестра је боравила у хотелу бесплатно-јер је била јако мала. Тог летовања се не сећам, знам све ово из мамине приче.
  Од раних деведесетих до данас синдикати набављају зимницу, гардеробу на рате, мале кућне апарате на рате, стоматолошке услуге, куповину рачунара и мобилних телефона- све на рате…тако је било на мом послу. Истовремено, по питању неких неоправдано датих отказа запосленима, синдикат се изјаснио као и начелник управе!
  Иначе, одличну си тему покренула 🙂

  • cy3a

   Радо, баш зато што све то знам, морала сам да напишем све ово. Иначе, податак за школску управу Ваљево сам сазнала из прве руке и одушевила сам се да постоје синдикати који заиста раде свој посао!
   Хвала на коментару 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s