Школско такмичење рецитатора

Пре неки дан је у техничкој школи „Колубара“ у Лазаревцу одржано школско такмичење рецитатора.
Најпре ме је пријатно изненадила чињеница да је учествовало тринаесторо деце, од чега пет дечака! Радим у техничкој школи која важи за „каубојску“ школу и заиста је лепо видети да постоје деца у таквом окружењу коју интересују неке потпуно другачије ствари. (занимљиво је напоменути да у гимназији не одржавају школско такмичење, већ неколико деце одмах учествује на општинском)

Избор песама је био врло занимљив. Песме су поприлично тешке, озбиљне, набијене емоцијама. Али су се ти дечаци и девојчице јуначки изборили са њима. Заиста је било уживање слушати их, проживљавати сваки стих са њима… Неки су се потпуно унели у песме… Неки тек треба да раде на томе…
Жири, стручан у сваком погледу: двоје глумаца и професор књижевности која ради као директор библиотеке. На крају такмичења сваком детету (и професору) дали су изузетно конструктивне критике како да свој наступ побољшају.
На општинско такмичење прошла су четири ученика (међу њима и један диван дечак, Борис, коме предајем), али је бар још толико деце било на „милиметар“ да прођу. (Прошле године је дечак из наше школе, Мирко Михаиловић, освојио прво место на градском такмичењу и пласирао се на републичко такмичење)
Хвала мојим драгим колегама Љиљани Пакић, Данијели Ђорђевић и Ђоки Гагићу и хвала нашим ученицима на једном дивном догађају који ми је измамио осмех на лице, који ме је испунио поносом!
Песме које су оставиле најјачи утисак на мене:
„Децембарски сан“ – Александар Ђукић
„Благослов за благе“ – Ивана Вукић
„Опроштај“ – Ивана Вукић
„Мајци“ – Љиљана Нинковић
„Кафански монолог“ – Љиљана Нинковић
И, посебно „Када те остави она коју волиш“ – Брана Петровић. Песма изузетно тешка. Борис се заиста јуначки изборио са њом. Истрпео је кикотање осталих такмичара (није им замерити, ипак имају само 15-18 година и делује им смешно „бескрајно“ понављање једног истог), није се уопште збунио, већ је био сам са песмом. Потпуно заслужено је прошао на општинско такмичење!


На општинском такмичењу одржаном јуче (4.4.2017.) жири им није био наклоњен – на градско такмичење прошла су два ученика из гимназије.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s