Ко сам ја?

17.1.1993.

Ко сам ја?

Кажу да се зовем Крпан Сузана и да сам рођена у Нишу. Исто су тако могли да кажу да се зовем Серебрјакова Татјана и да сам рођена негде у Совјетском Савезу, или Мери Џонсон рођена у САД.

Шта значи име? Шта означава мјесто рођења? Можда је то све повезано са припадношћу неком народу. Али, ни то није битно. Па, ми смо сви, прије свега, људи. Могла бих да идем и шире, и да кажем – жива бића. А у ствари, ми смо само мали, малени дио свемира. Свемир је бескрајан и никада га нећемо упознати. Увијек ће остати толико много загонетки и још више питања на која не знамо одговор. Можда је и људска душа бескрајна. Не можемо је сагледати. Многи се и не труде. Али, какав је онда смисао људског живота? Не знам, и мислим да то нико и не зна, мада свако има неку своју дефиницију. Можда су у праву они који кажу да треба да будемо и прођемо као да никада нисмо постојали. Али, зар то није задатак биљака и животиња? А шта је оно што нас од њих одваја – способност мишљења. Добро. Али, не мисле сви људи о истим стварима, и ако мисле, мисле на различите начине. Значи, по томе испаде, да би сваки човјек требао бити упамћен по ономе о чему и како мисли. Из мишљења произилази рад. Да ли је ово што сада пишем рад? Јесте, као и умјетност, наука, техника, пољопривреда и све оно што човјек ствара (и уништава).

И, ко сам у свему томе, ЈА? Неко ко није задовољан својим животом и хтио би да га мијења, али не зна КАКО. Не, ја сам само једна од многих кукавица који су побјегли од рата, и жале се да им нешто не одговара. Треба да будем срећна што сам овдје. А ја? Сједим и размишљам о смислу живота. Питам се: зашто живим у овом времену и простору. Да ли је, можда, у неком ранијем животу неко патио због мене, па сам се вратила да проживим његов живот? Да ли због тога, толико често (чак и у последње вријеме), имам утисак да то неко други доживљава?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.