Текст о филму „Сурогати“

Иако сам планирала да само назначим да сам гледала филм и да га препоручим за гледање, коментар моје редовне читатељке, драге блогерке Софије која пише фантастику, у коме она каже да једва чека текст о филму навео ме да проширим причу о филму (јер, читалац је увек у праву. Уосталом овај блог и постоји због читалаца!), а надам се да сам добро обавила задатак 😉


Замислите друштво младих, лепих, савршено здравих људи којима ништа не може да се деси, иако живе заиста авантуристичке животе. Радња филма Сурогати смештена је управо у такво друштво. Филм почиње убиством младића који је, како ће испоставити, син проналазача сурогата. Убиство истражују агенти FBI – Брус Вилис и његова партнерка, која ће током истраге бити убијена. Младић је убијен непознатим оружјем, а Брус Вилис током истраге, пратећи траг оружја буде повређен (односно, његов сурогат буде оштећен) и наставља даљу истрагу лично! У том тренутку гледаоцу постаје јасно да је цео свет, у ствари, виртуелна стварност, да живе и раде сурогати (даљински контролисани човеколики роботи) док људи (њихови власници) леже кући и једино су преко кациге (даљинског управљача) повезани са својим сурогатом. Многима од њих сурогати омогућавају да буду нешто друго, да крију се иза савршено грађених сурогата и да кроз сурогате преживе све оно што (објекивно или субјекивно) не могу. Додуше, постоји категоризација сурогата, зависно од цене – најјефтинији модел нуди ограничени број могућности, али већина људи тражи скупље моделе, како би се показали у бољем светлу! (Ако вам се ово чини познато, знајте да није случајно 😉 )
Оружје које Брус Вилис тражи убија ЉУДЕ тако што трајно уништи њихове сурогате! Запитајте се шта би се десило када би појединцима из млађе популације уништили слушалице или мобилни телефон. Већини као да су телефон и слушалице срасле са организмом!
Наравно, као и у свим филмовима научне фантастике, постоји група људи која не поштује правила и зато живи изоловано, у посебним областима (резервати!) – овде су то људи који сами живе свој живот, а не преко сурогата. Тужан је моменат када вођа тих људи буде убијен, а испоставља се да је то, у ствари сурогат (један од многих) проналазача сурогата. Полако се открива да и ово савршено друштво има своје несавршености. Једна од њих је и корумпирани шеф полиције (шеф Бруса Вилиса – треба ли нагласити да је црнац у питању! Тако типично холивудски!) који је и продао оружје и наредио убиство проналазача сурогата, али уместо њега убијен је његов син!
У позадини приче је несрећан брак Бруса Вилиса у коме он и његова жена апсолутно не комуницирају, јер им је погинуо син, и тишином су сакрили своју тугу!
Брус Вилис открива начин како да уништи сурогате, а да људи остану живи.
Филм се завршава дирљивом сценом између Бруса Вилиса и његове жене…
Као што сам већ рекла – сјајан филм, држи пажњу све време и тера на размишљање. Апсолутна препорука, чак и за оне који нису љубитељи фантастике, верујем да ће им се свидети 🙂


Још само да напоменем да је овај филм заснован на стрипу Surrogates који је писао Robert Venditti и цртао Brett Weldele, а који је објављиван 2005-2006, а 2009, објављен је и графички роман The Surrogates: Flesh and Bone. Филм је изашао 2009. Режирао га је Jonathan Mostow, а сценаристи су Michael Ferris и John Brancato.

4 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.