о толеранцији и љубави

Постали смо лоши људи, окренути себи и задовољавању само својих потреба, не примећујући (или намерно игноришући) људе око нас. Навешћу неколико примера:
– у саобраћају пешацима сметају бахати возачи, возачима сметају неодговорни пешаци
– у превозу сви се грабе да седну и увек је онај ко стоји незадовољан

– власници паса се труде да са својим љубимцима могу потпуно слободно да се крећу свугде, потпуно занемарујући чињеницу да постоје људи којима присуство животиња смета (из овог или оног разлога). Власници паса имају одређене обавезе:
„Na javne površine mogu se izvoditi psi i mačke koji su vakcinisani protiv besnila i oni koji su čipovani. Za svako ponašanje psa vlasnik snosi odgovornost.

Pas se može kretati slobodno samo u parku i na zelenim površinama i to:
– u vremenu od 22.00 sata do 09.00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 sati do 10.00 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena;
– u neposrednoj blizini škola, pas može biti slobodan do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana.
Zabranjeno je puštati psa sa povoca da se slobodno kreće u delu parka i drugih javnih zelenih površina, u kojima se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom.

Ukoliko ljubimac na bilo koji način isprlja javnu površinu, obaveza je vlasnika da za njim počisti.“
али их они (углавном) игноришу, јер они најбоље знају шта је добро. Њихово куче је мирно, неће никога напасти. А колико је случајева када су (власнички) пси нападали људе и децу. Али, о тим случајевима се, као и о свему другом, говори свега пар дана, а после сви забораве!
– у редовима (банка, шалтер, продавница) увек је најспорији онај ред у коме стојимо, увек је шалтерска радница/касирка најспорија у нашем реду
– радови на путу и измена режима саобраћаја увек и свима смета. Поред тога, смета нам кад лети „блокирају град“, кад се спроводи јесење/пролећно окопавање града, зими нам сметају неочишћене улице а нико неће узети лопату да очисти снег испред свог улаза
– пушачима смета што су „избачени“ на улицу, непушачима смета дувански дим
– онима који имају сметају они који немају, а они које немају су свесни тога да они други имају преко њихових леђа
Постоји једно једноставно решење – Љубав! Али, љубав је толико комерцијализована и банализована да смо заборавили шта Љубав заиста јесте. Сви причамо о толеранцији, о поштовању права свих, а опет смо нетолерантни и пуни злобе! Треба да ВОЛИМО људе око себе, а не да само причамо о љубави!

Advertisements

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.