Злотвори

Већ дуже време размишљам о питању на које немам одговор. Можда ме је текст који недавно прочитах навео да то своје размишљање поделим са вама, чисто да ми буде лакше.

По начину како је човек настао, као врхунац Божијег стварања, требало би да буде ДОБАР! Али, сведоци смо и кроз историју и данас, да то, нажалост, није тако.

Када хришћанин почне да чита Житија Светих (нпр. житије свете Анастасије Римљанке), не може остати равнодушан на злодела која су антихришћани чинили хришћанима. За таква злодела користи се назив „зверства“, али нисам сигурна колико се дивље животиње на тај начин понашају према припадницима своје врсте (па чак и према другим врстама!)
А онда почнем са читам текстове о злоделима Немаца у концентрационим логорима (Аушвиц, Треблинка, Дахау), белгијског краља према црнцима, нељудској потреби за понижавањем црнаца у тзв. људским зоо вртовима, усташа према Србима (Јасеновац, Дечији логор у Сиску, један од многих злочина над децом). Количина зла која исијава из тих текстова је невероватна! А тек када прочитамо о монструмима који силују и иживљавају се над женама и децом… не могу а да се не запитам „Где је људска доброта?!“ Зар људи не би требало да буду добри?!

Велики Достојевски је написао „Ако нема Бога, све је дозвољено“.

Ниче говорио да је Бог мртав: “Кованица „Бог је мртав“ често је била предмет погрешне интерптетације. Наиме, мислило се да је Ниче описао смрт Бога у буквалном смислу. Уместо тога, он себе схвата као посматрача, као неког ко преноси свој став да због напретка у доба просветитељства, Бог више није веродостојан извор апсолутних моралних принципа. Он анализира време у којем живи, посебно Хришћанску цивилизацију која, по његовом мишљењу пропада.” (Ниче)

Можда треба да преиспитамо себе и свој однос прво према себи, па према људима, па тек онда према Богу. Треба да будемо искрени, а то захтева дубоко “копање” по својој души и срцу. Нисмо сви спремни за чишћење ђубрета из срца и душе. А тек нам очишћење може помоћи да издигнемо се изнад свог зла које нас окружује и да приближимо се човеку каквог је Бог замислио!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.