Последња недеља фебруара 2019.

Такмичења као првенствени циљ имају борбу са самим собом, односно победу над самим собом (знате како кажу „није циљ бити најбољи, него дати све од себе, а резултат ће пре или касније доћи“). Друга страна такмичења је да деца науче да живот није фер, да не победи увек најбољи, да достојанствено поднесу пораз… Чланови жирија јесу људи и склони су да буду субјективни, иако би требало да буду објективни. Нема оправдања, али то треба прихватити као део живота. Ако дете зна да је дало свој максимум, чак и тај пораз добија другу димензију. Зато је подршка родитеља јако важна!

То што је неко сентиментално везан за ствари које су припадале покојнику кога је много волео (мада је чешће у питању захвалност, осећај да том неком дугујеш нешто, па пошто га нема више једино што можеш јесте да чуваш његове ствари) може бити велики проблем. Али, као и у случају било које друге зависности – док човек сам не схвати да има проблем, не може му нико помоћи!

Како нас Господ чудесно спаја – да будемо подршка једни другима, да разумемо се, да храбримо једни друге… Свети Оци кажу да не треба узимати туђе грехе на своја леђа. Али, можемо се молити за оне којима је Божија помоћ неопходна 🙂

Понекад је тако мало људскости потребно да се човек осети боље. Али, у облацима самољубља људскости нема. Нема је ни у свакодневном сивилу где влада духовна беда. Љубав и само Љубав, о којој говори свети апостол Павле, чини Човека!

Дато нам је у задатак „Љуби ближњега свога као самога себе“! Али, како љубити људе који су зли, како љубити све оне што нам чине лоше ствари?! „Молитва у свако доба“ даје нам одговор: „Христе Боже … који праведнике љубиш, а грешнике милујеш“. Господ наглашава „Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне“ (Матеј 5,44) јер се баш у способности да љубе оне који „не заслужују љубав“ хришћани разликују од осталих!
Ако немамо други начин – молимо се за њих, непрестано, да спознају Христов пут и да крену њиме. Понављајмо из дана у дан. Услишиће Господ молитву нашу, кад дође време!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.