колаж од слика из живота

Интересантна је чињеница да се у посао наставника СВИ разумеју и сви су довољно компетентни да критикују њихов рад!
Пре неки дан једна пријатељица је, коментаришући како наставница не ради добро свој посао, рекла „волела бих да видим на шта личи њен час“! Данас, у ери мобилних телефона, то бар није проблем!

Са друге стране, и сами наставници дају повода за свакакве коментаре. Била сам на промоцији једне (државне) више школе чији су промотери као њене највеће плусеве истакли: „лако се упада на буџет“, „они који студирају уз рад часком заврше школу“, „туристички смер има праксу у иностранству па тако студенти пар месеци буду на Малти, све им је плаћено (стан и храна) и још зараде по 4-5 хиљада евра“. (Занемарићу пљување по другим државним, конкурентским школама)
Приватни факултети уписују ђаке још у фебруару/марту текуће школске године. Чак и добри ђаци након што упишу факултет дигну руке од учења, јер им више није важно да „јуре успех“!
И, за крај, текст који сви тумаче као критику школског система у Србији. Ја сам га доживела мало другачије. А свако нека донесе свој суд о актерима приче…

Не волим кад се људи „циганишу“ – продају своју робу или услуге у бесцење, правдајући се како „народ нема пара“, „бар неки динар да зараде“, а онда кукају како неко други зна да наплати! Ако си већ одлучио да срозаш цену свом производу, немој замерати другоме што цени своје знање и свој рад! Слично је и са оценама или на такмичењима. „Жалићу се, па ако прође-прође, и пола бода да „навучем“ – вајдица“. Чему учимо ученике (и децу) на тај начин?! Да је све у животу трговина, да је исправно „газити преко лешева“ ради остварења свог циља?! Мени то није нормално!

Сетих се приче о приче о снахи и зету. Многе маме виде само свог лењог зета и неког другог који је вредан. Те исте маме не примећују да је, врло често, жена која је удата за тог вредног – лења! Не каже наш народ без разлога „супротности се привлаче“!
Колико је лако имати двоструке аршине према људима. А баш то треба да избегавамо. Зато нам је Господ и поручио „Љубите ближњега свога као самога себе“!

Господ ми, по милости Својој, даје да видим како изгледају људи пуни гордости, сујете, самољубља… како бих знала каква не желим да постанем. Морам уронити дубље у себе и молити се!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.