Право прворођеног

Историја људског рода почиње братоубиством. Подсетимо се „Према Књизи постања (4,2) Авељ је био други син Адама и Еве и био је пастир, док је његов брат Каин обрађивао земљу. Каин је убио Авеља, љубоморан што је Авељева жртва првина из стада била прихваћена од Јахвеа, док је његова била одбачена (Пост. 4, 3).“ Занемаримо на тренутак чињеницу да љубомора и завист нису добре особине. Оно што је важно у овој причи је да је млађи брат био „изабран“, а не старији (иако је логично да прворођени има предност).

И Срби током своје историје имају примере непоштовања редоследа рођења:
– Стефан Немања је уместо старијем Вукану владарски престо предао млађем Стефану. Вукан се прогласио краљем Зете, и дуго је постојао мање-више отворен сукоб међу браћом. О Вукану се, након помирења са Стефаном над очевим ковчегом, не зна ништа.
– и Карађорђевићи су, такође, изабрали млађег Александра уместо старијег Ђорђа (који се сам одрекао престола). Ђорђе Карађорђевић је, након смрти краља Петра, затворен у психијатријску болницу, ослободили га Немци (1941. године), а после рата живео у Београду до смрти. Александар је убијен у Марсеју
У оба случаја може се наћи оправдање зашто је урађено баш тако. Можда то и јесте било најбоље решење у датом историјском тренутку, али…
Господ с разлогом родитељима даје децу баш у одређеном редоследу. Зар не би требало поштовати тај редослед, јер Господ зна зашто је тако а не другачије?!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.