Савремени родитељи

Жалосно је што многа деца и поред живих родитеља имају осећај да им недостаје мајчинска или очинска фигура. У данашње време родитељи много времена проводе ван куће, на послу. Сведоци смо да је циљ СВИХ послодаваца да запослени живе за посао, да немају времена за лични живот. А деца траже своје! (Ако си већ одвојио време и изашао са дететом – обрати пажњу на њега. Немој мислима бити на другом месту, немој све време телефонирати, док те дете упорно дозива да погледаш шта зна!)Дивно је видети људе који као Чоко Влада, окупљају децу у паркићу и играју се са њима. Али је тужно знати да родитељи те деце „немају времена“ да својој деци приуште такво задовољство!
Постоје, наравно, и родитељи који бдију над децом, на сваки њихов покрет скачу, и склањају их „на безбедно“. И, као супротност, родитељи који на примедбе других родитеља, деце или васпитачица отћуте или, евентуално прокоментаришу „њему је то занимљиво“.
Ја и даље мислим да је задатак родитеља да дете припреми за живот: да га осамостали, да га научи да у животу постоје и ствари које не волимо али морамо да их радимо, да га са пуно поверења пусти да истражује свет око себе… И да буде уз дете као подршка, као раме за плакање, као саветодавац, као неко ко га воли! Безусловно!
На крају овог текста морам се осврнути и на све оне пожтрвоване мајке које носе тешко бреме различитости, које своју децу која су другачија од других са пуно љубави чувају и пружају им и више него што могу. Само оне знају колико боле осуђујући погледи без речи. Додуше, оне су навикле да их не примећују, јер су целим бићем са својим чедом које само тражи мало љубави!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.