2д против 3д

За књигу Flatland и Едвина Абота први пут сам чула док сам гледала серију Орвил, епизоду „New domensions„. После те епизоде у мојој глави остало је много знакова питања.
А онда, у емисији Космос – поново Flatland и Едвин Абот. Додуше, овај пут Нил Деграс Тајсон покушава да нам дочара како би изгледао сусрет једног дводимензионалца са тродимензионалцима. У једном тренутку, након што се тродимензионалац обрати дводимензионалцима, којима је то звучало као глас који долази негде из њихове унутрашњости, тродимензионалац подигне дводимензионалца изнад његовог света!
Како ми је та сцена изгледала познато.
А онда, Спасовдан. Вазнесење Господње. Реч апостола Луке: „И ово рекавши, док они гледаху, подиже се, и узе га облак испред очију њихових.
Зар није оно подизање дводимензионалца поједностављен приказ Вазнесења Господњег. Господ, као прави Бог и као прави човек, има својства која су нама недокучива. Господ дефинитивно живи у неким димензијама које не можемо ни да замислимо. Уосталом, и анђели, за које знамо да постоје али их не видимо, сигурно живе у некој нама непојмљивој димензији!
Иначе, цела та епизода Космоса посвећена је двострукој природи светлости: „када посматраш светлост она се састоји од тачкица, а кад је не посматраш светлост је талас“ (као одговор на питање од чега се састоји светлост, након одгледане ове епизоде, добила сам одговор „од фантома„. Када мало боље размислимо, има логике 😉 ) И Господ Исус Христос има двоструку природу. Док је био у свету, међу нама, ми смо видели само његову људску природу. Његову божанску природу могу видети једино људи који су на већем духовном развоју, људи који имају отворен духовни вид.
Емисија Космос ми се свиђа јер научници признају да постоје ствари које они још увек не знају и које још увек не разумеју. А зашто? Зато што им Бог још увек није дао духовни вид, јер људи још увек не заслужују такву врсту знања, када једни према другима немају љубави!


Завршена је ТВ настава.
До петка поподне сам веровала да у петак завршавам са матурантима. Међутим, није тако. У оној силној маси дописа од Министарства просвете који су пристизали из дана у дан, и врло често били контрадикторни један са другим, директори су бирали да поштују онај допис који им одговара. А мој директор је УВЕК на страни ученика!
О мом целокупном доживљају наставе на даљину, из угла маме и из угла наставника писаћу кад се сви утисци слегну.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.