Недеља о митару и фарисеју

Људи су склони брзом забораву! Сваку новину дочекају „на нож“, а када се навикну – онда нема бољег.

Сећам се људи који су кад је блаженопочивши патријарх Иринеј изабран за патријарха говорили да није достојан, да је екумениста, а када је умро говорили су да је био достојан наследник патријарха Павла. Тако и сада, што рече неко на фејсбуку „Тек изабран, а већ распет! Бог те благословио Владико, тешка те мисија чека...“ Нико од њих не размишља да ако је патријарх изабран по вољи Божијој и воља Божија нам је дала „недостојног“ пастира то онда говори о нама. То значи да ми морамо да се мењамо. А да бисмо се мењали, мора свако да крене од себе, и да се труди, уз помоћ Божију, да сваког дана барем по мало постане бољи човек! Будимо оно што желимо другима, живимо онако како желимо да други живе, будимо светлост која ће осветлити све око нас, па ће се полако та светлост ширити. Будимо љубав, јер љубав у сваком човеку види Христа!
Наш новоизабрани патријарх Порфирије каже: „Линија која дели добро од зла није нити између народа, нити између држава, нити између партија, нити између било чега споља. Линија која дели добро од зла пролази кроз срце свакога од нас – ту се бије битка.“ А ја овај мој текст завршавам речима „да се ми молимо да наш новоизабрани Патријарх буде достојан части којом га је благословио Свети Дух, а ми остали да будемо достојни нашег Патријарха“ које прочитах у једној православној групи!


Данас смо, јеванђелском причом о митару и фарисеју започели путовање ка Васкрсу. Нека би нам ова прича помогла да постигнемо смирење најпре према Господу, према људима и према самима себи, јер ће тек тада наша молитва добити свој пуни смисао!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.