Ноћно путовање

У октобру месецу 2020. године расписан је конкурс за кратку причу од тачно 505 речи на тему „Гужва у саобраћају„. Шта рећи – тема инспиративна, а додатан мотив је био да покушам да се уклопим у задати број речи. У јануару месецу на страници Књижевне вертикале на фејсбуку објављиване су приче које су се нашле у збирци која је изашла прошле недеље. Између осталих, и моја прича је била објављена.
Интересантно је да сам свој примерак збирке добила на дан смрти светог владике Николаја, светитеља чије су ме књиге много пута „дизале са дна“.
Мотив путовања и шта све оно може донети је изузетно снажан мотив. Није ни чудо што многи пишу на ту тему. Мене је, рецимо, одушевио рад девојчице из нашег комшилука, сестре Маринине другарице, која има само 16 година!
Надам се да ћете уживати у читању моје приче о путовању, барем онолико колико сам ја уживала док сам је писала.


Сваког петка путовала је истим аутобусом. Ноћно путовање. Аутобус углавном празан. Она је седела на месту иза возача, тако да је најчешће била сама. Али, те вечери је све било другачије. Гужва је била толика да је знала да ће људи и стајати. То је значило да није могла избећи контакт са другима. Знала је да седиште поред ње неће остати празно и планирала је да се прави да спава како би избегла празне приче од којих јој се дизала коса на глави. Седиште иза возача људи углавном избегавају, али задњи део аутобуса се убрзано пунио. Гледала је у мрак, кроз прозор, напола затворених очију. Надала се да ће, неким чудом, и вечерас седети сама.
Поред њеног седишта пролазили су људи са пуним торбама, гурајући се, причајући. За дивно чудо, у толикој гужви није било галаме и ружних речи. Сви су поштовали бројеве седишта на картама. На њеној карти је, као и увек, писало 3, што значи да је број 4 неко купио. Надала се све до поласка. А тада је, у последњој секунди, на седиште поред ње сео наочит момак и са неодољивим осмехом рекао: „Надам се да ће ти моје друштво пријати. Мени твоје хоће, сигуран сам“. Насмешила се осетила како црвени па је скренула поглед. Разговор је кренуо неусиљено, опуштено, као да се годинама знају. Људи око њих су пролазили, станице су се смењивале, а да они нису ни били свесни шта се око њих догађа. Уживали су у мраку који их је чувао од радозналих погледа.
Светло им није било потребно. Шапутање у мраку, лагани додири у тами. Цело путовање добило је неки магичан призвук. Знала је да не жели крај, иако се Краљево, његово одредиште, неумитно ближило. Желела га је, желела је да заувек буде са њим. Није ни била свесна у ком тренутку су им се усне спојиле. Ватромет осећања избијао је из сваке поре њеног тела. Кроз замућен поглед од страсти гледала је у његове очи и осећала како нестаје.
Није ни била свесна кад су стигли у Краљево. Јесте, питао је да изађе са њим и да наставе магију те вечери. Али, страх од стварности био је прејак. Изашао је и стао поред прозора. Тужним погледом шапутао је Волим те и цртао срца у ваздуху. Она је држала руку на прозору, покушавајући да га додирне и шапутала му нечујно Волим те. Гушила се, покушавајући да дође до ваздуха и трудећи се да нико не примети. Нарочито не он. Она и њен глупи понос!
Заувек ће памтити тај тренутак када је аутобус наставио пут Ниша, а она схватила да је Бојан био послат у њен живот са разлогом, а она га одбацила. И питаће се стално које боје су биле његове очи.
Није стигла ни да уздахне, поред ње је села баба, расположена за причу. Сетила се своје бабе, која је са свима у возу, чак и са онима које први пут види, причала као са старим знанцима. Замишљала је да прича са својом бабом и учинила нечију бабу срећном. А Бојана је оставила на станици у Краљеву.

One comment

  1. Повратни пинг: Књижевни конкурси 2021. | cy3a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.