Томина недеља

Ове недеље се присећамо Томе и његовог неверја. Зашто нам је баш тај догађај важан? Господ нам указује на једну од многих наших људских слабости. Он зна да смо слаби, Он нас разуме и воли нас, без обзира на све наше слабости! Он разуме да Тома мора да има доказ, да Тома мора да ЗНА да би веровао, па ипак му каже „Зато што си ме видио, повјеровао си; блажени који не видјеше а вјероваше.“

А кад је слао апостоле у свет, као „што је Њега Отац послао“ „рече им: Примите Дух Свети! Којима опростите гријехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су.“ „А колико много људи има власт да суди другим људима, а нема Духа Светога!“, рече данас наш свештеник на беседи током литургије и у том тренутку схватих да је управо та чињеница разлог многих сукоба међу људима. Разни шефови, директори, па чак и „ситни, мали“ људи као што су шалтерски радници, касирке, портири, чистачице који имају право да одређују ко шта може или не може, коме је шта дозвољено или није, без обзира да ли им је то право заиста дато или су га сами себи дали, почну да се иживљавају како би страхом и диктатуром себи дали на значају!
Вера у Христово Васкрсење јесте основ, темељ наше вере. Управо је Тома својим неверовањем свима нама дао доказ да бисмо и ми били верни.
Господ је разумео Томину потребу да мора да зна, а не да слепо верује. Није сматрао да је „знање опасно“, као што сматрају лажни христоси! Осетио је да Тому води искрена љубав ка истини, и пружио му је доказ. Лажни христоси се плаше знања, иако се највише крију иза образованих људи. Они ће сваки свој поступак, сваку реч поткрепити „доказима“ разних научних ауторитета. А како су ти научни ауторитети дошли до тих позиција, то нико не спомиње! Лажни христоси користе религију као „опијум за народ“ јер, као што Френк Херберт пише у својој књизи Месија Дине „Веровањем се може управљати“. Али, и научници врло често знају да траже да им верујемо јер „наука не лаже“. Човек мора да зна, али мора и да преиспитује све што сазна, све што чује или види. Ако нам је Христос мера… онда преиспитивање добија другу димензију. Јер Христос је Истина и Љубав. Будимо и ми истина и љубав, покажимо својим примером како живе они који имају Духа Светога у себи!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.