Живот са хендикепом

Када се тог далеког мајског дана пре 18 година родио Михајло, није било срећније особе на свету. Он је био испуњење свих мојих девојачких маштања. Чак и када су ми рекли да је болестан и да ће целог живота носити печат различитости нису покварили осећај савршенства који је он у мени створио.
Дуга и тешка је то била борба. Нарочито када нас је моја „јача половина“ напустио, јер није имао снаге да бори се са изазовима које носи хендикеп у породици. Живот нас је повезивао са људима који су имали сличну, па опет сасвим другачију судбину. Теа је млада жена без руке, која се бави свим могућим екстремним спортовима. Једном приликом ми је причала како је као клинка од 5-6 година јако тешко поднела немогућност да игра фолклор. И то је једино за шта је остала ускраћена! Мира и Јоца имају сина здравог, правог, ожењеног и оца дивне девојчице, али имају и ћерку због које би многи побегли у планину, да их нико не види. Захвални су што је држава, ипак, препознала потребе породице па им омогућава „вртић“ у коме је њихово дете окружено себи сличнима и са којима раде људи који знају како. Некада тога није било. Ја сам мог Михајла прво била уписала у обичну школу, верујући да ће га „нормално“ окружење мотивисати да буде бољи. Али, схватила сам да у тој ситуацији ни он ни друга деца не добијају оно што им треба. Завршио је специјалну школу у Новом Саду, и израстао у самосталног младог човека, који је способан да брине се о себи. Захвална сам свима који су били са мном током тих година. И мени и њему је било тешко, али сада обоје знамо да је то било најбоље.
Вечерас имамо рођенданску журку са мојим пријатељицама и његовим другарима. Позвао је све те људе који знају и лоше стране живота са хендикепом, али и богатство душе које та стална борба на крају доноси. Жели да им врати бар део онога што су они њему пружили кад му је највише требало. А ја сам поносна што Михајло, кога живот није мазио, има велико срце!

One comment

  1. Повратни пинг: Књижевни конкурси 2021. | cy3a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.