8. март

Чак и док сам била девојчица нервирала ме је чињеница да постоји „дан жена“. Некако је сама та чињеница указивала да жене нису поштоване, али тог дана их сви поштују и воле. Лицемерје.

Када сам кренула Христовим путем осећање из детињства добило је свој прави значај. Схватила сам да жене хришћанке заслужују и добијају пуно поштовање, а дани који су им посебно посвећени у календару имају задатак да ојачају породичне везе, јер породица је основна ћелија на којој почива цело хришћанство!
Православни идеал жене је да је она супруга и мајка, друштвено активна, али ради новца, каријере и славе не жртвује своју љубав према породици.

Овај дан није дан посвећен мајкама, већ је дан посвећен модерним женама. Овим даном запад је женама замазао очи чинећи их само тај дан у години „посебним“ што је апсурдно, јер жене као наше баке, мајке, сестре, ћерке заслужују сваки дан у години поштовање а не само овај дан.“
Живимо у друштву у коме је остало као наслеђе из времена Југославије да деца за осми март у вртићима и код учитељице за маме припремају пригодне поклончиће, уче песмице о мами, а родитељи са друге стране васпитачицама и учитељицама купују поклоне (у последње време то су углавном поклон честитке). Наравно да увек учествујемо у куповини поклона, јер је то само мали знак пажње који ће измамити осмех на лице васпитачице или учитељице.

Ако посматрамо осми март као дан жена, када су се оне избориле за своја права онда треба да сагледамо да ли жене данас имају иста права као о мушкарци. Мене је шокирала чињеница да постоји огроман број жена и младих девојака које трпе насиље од оца, брата, мужа, па чак и сина! Писала сам већ о проблемима са којима се жене суочавају када је у питању мајчинство и то на државном послу, где се закон, ипак, поштује. Замислите како је код приватника!
Насиље над женама је посебна прича. Некако ми у тој ситуацији лицемерје целог празника нарочито долази до изражаја – целе године насилник психички и физички злоставља жену, а онда ће овог једног дана да јој купи неку ситницу или само један цвет и да очекује да га она и тог дана служи. Средњошколци из Нове Вароши снимили су филм који обрађује ову тему

Била сам сведок сцене на улици када десетогодишњи дечак виче на маму и говори јој ружне ствари. Мислите ли да ће такав дечак, кад порасте поштовати девојку са којом буде био?!
Знате ли колико жена буде условљено да бира или посао или породица?! О таквим стварима треба причати и треба да се потрудимо да их буде што мање, јер једино тако „прослава“ осмог марта има смисла!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.