Брачно путовање у Египат

Када смо бирали дестинацију за брачно путовање желели смо неку врсту активног одмора: да обиђемо разна места и да научимо нешто ново. Египат је дошао стицајем околности у комбинацију, а показаће се као пун погодак. Када смо се у агенцији распитивали за услове путовања и цене аранжмана, вероватно смо им деловали чудно када смо након прибележених свих информација на папир сели и почели да се пресабирамо… Са свим излетима и додатним (а очекиваним) трошковима таман смо били на граници расположивог буџета. План је био следећи: након венчања сутрадан завршавамо паковање и навече седнемо у авион за Хургаду. Лет траје неких три и по сата, тако да тамо стижемо у глуво доба ноћи. Али, цела група је у авиону, на аеродрому нас чека превоз до хотела… Нема шта да бринемо.

Додуше, нико нам није рекао да и у ваздушном саобраћају постоји труцкање на путу. Мени је било занимљиво искуство – један потпуно нови поглед на планету. Са нама у авиону била је и породица са троје мале деце, од којих је најмлађе беба. Деца су била дивна, преспавали су цео пут.

Јутро у Хургади може се описати речима „Добро јутро, стигли сте у рај“. Првом утиску придружио се и други – доручак. Толико различитих пецива која тако заносно миришу… Верујем да чак и они који не воле пецива за доручак нису остали равнодушни. После састанка са водичима и планирања активности наредних 10 дана, пронашли смо наше парче раја у коме смо свако јутро пијуцкали кафицу – две дрвене клупице са погледом на башту хотела, са опуштајућим звуковима природе… Тако потребан бег од свега да бисмо напунили батерије за нови дан.

Када су нам водичи причали о љубазности Египћана толикој да ти се повраћа мислили смо да претерују. У почетку толика љубазност прија. Знаш да све што пожелиш и добијеш. Да ако се жалиш на нешто одмах испуне твој захтев. Чак ни језик није проблем у комуникацији – њихов искрени осмех и жеља да помогну заиста осваја. Али, након пар дана толика љубазност и потреба да се испуни свака потреба туристе почиње да смета (или само ми нисмо навикли на такав однос према госту). Иако ни муж ни ја не волим да се ценкамо, пробали смо и ту традицију муслиманских народа. Било је забавно.

На нас је изузетно јак утисак оставио трговац из продавнице сувенира. Копт, како ће се испоставити. Са њим смо проводили доста времена у разговору, он нам је објашњавао како да разликујемо Копте од Египћана муслимана. Све приче о Коптима које сам годинама пре тога слушала, а које су деловале бајковито, показале су се као апсолутно тачне. Некако нам је тај трговац пружио осећај блискости, као да смо у посети старим пријатељима.

Још један јак утисак оставио је излет у пустињу. Верујем да већина нас кад се каже пустиња замишља бескрајан океан песка и ништа друго. Вожња џиповима, по пешачаним динама, било је потпуно другачије искуство. Пустиња није само океан песка, ту су чак и стене, и дине које живе неки свој живот. Не може се речима описати осећај када трчиш низ дину, а ветар ти шиба у лице. Иако објективно јесте топло, ниједног тренутка нисам имала онај неподношљив осећај врућине. У шатору пустињских људи попили смо чај који нам је одмах регулисао температуру тела. Тајна је у саставу биљака, а тај народ живи у пустињи и познаје њене тајне. У центру пустињског села налазило се „дрво“ које обележава шатор „поглавице“. Жене су нас послужиле својим хлебом – мени највише личи на коре за питу које је моја баба пекла на плотни шпорета на дрва. Укус тог хлеба вратио ме је у детињство. Приредили су нам и „концерт“ – звучали су као наши Цигани када у превозу почну да лупају у бубањ и да певају. И, за крај дана… Залазак сунца у пустињи. Нимало налик нашим заласцима сунца, који су испуњени раскошним бојама. Овај је изгледао као кад неко притисне прекидач и светло се искључи. Кад је пао мрак, доживели смо и врхунску тишину, нешто што оставља чула у блаженству мира. Не доживљава се сваки дан, а сећање на тај тренутак заиста ми доноси мир у душу.

Од свих предвиђених излета нисмо отишли на роњење. Сами смо организовали одлазак у коптску четврт, где смо отишли у цркву. Вожња таксијем… Сећате ли се оне рекламе за Киткет, када таксиста у неком пустињском месту (дакле Тунис, Египат, тако нешто) вози и пева, а смирени путник са задњег седишта убацује му чоколадице у уста и каже „Киткет, направи паузу“. Отприлике смо такав осећај имали. Насмејан, гласан, вози као на релију… Црква, одише миром, тако познато осећање. Црквењак, у разговору са нама дотакао се разлике у учењу православаца и Копта, али пун љубави према нама. Причао о историји Копта (потврдио причу трговца из продавнице сувенира, који каже да су Копти потомци древних Египћана), о историји цркве у којој се налазимо, потврдио све приче које годинама слушам о Коптима. Дан испуњен духовним миром, који и данас волим да призовем у сећање.

Хургада је прави туристички град, и већина туриста се креће по тој, туристичкој, Хургади. У том делу града све је подређено туристи, на тезгама је обавезно ценкање како би се одржала традиција склапања послова у том делу света. Али, изван тих невидљивих граница живе обични људи у обичним кућама, ту се осети прави дух неког града. Памтим ја и плаву птичицу са зида гробнице у Долини краљева, памтим и монументалност Кеопсове пирамиде и сунце које закачило се за врх пирамиде док смо је обилазили, памтим и Тутанкамонову маску која само што није проговорила кад сам стала испред ње. Али, на мене су најјачи утисак оставили случајни сусрети са обичним светом, који показали су да и у тој далекој земљи, другачије културе и менталитета живе људи са којима можеш да попијеш шољицу чаја и да уживаш у разговору са њима. То је највеће богатство које носим са нашег свадбеног путовања у дивну земљу Египат.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.