Недеља светих отаца

Ово изговори Исус, па подиже очи своје небу и рече: Оче, дошао је час, прослави Сина својега, да и Син твој прослави тебе;
Као што си му дао власт над сваким тијелом, да свему што си му дао, дарује им живот вјечни.
А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа.
Ја те прославих на земљи; дјело сврших које си ми дао да извршим.
И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде.
Објавих име твоје људима које си ми дао од свијета; твоји бијаху па си их мени дао, и твоју су ријеч одржали.
Сад разумјеше да је све што си ми дао од тебе.
Јер ријечи које си ми дао, дао сам њима; и они примише, и познаше заиста да од тебе изиђох, и вјероваше да ме ти посла.
Ја се за њих молим, не молим се за свијет, него за оне које си ми дао, јер су твоји.
И све моје твоје је, и твоје моје; и прославио сам се у њима.
И више нисам у свијету, а они су у свијету, и ја долазим теби. Оче свети, сачувај их у име твоје, оне које си ми дао, да буду једно као ми.
Док бијах с њима у свијету, ја их чувах у име твоје; оне које си ми дао сачувах; и нико од њих не погибе осим сина погибли, да се испуни Писмо.
А сада долазим теби, и ово говорим на свијету, да имају радост моју испуњену у себи.
Ја сам им дао ријеч твоју; и свијет их омрзну, јер нису од свијета, као ни ја што нисам од свијета.
Не молим да их узмеш са свијета, него да их сачуваш од злога.
Од свијета нису, као ни ја што нисам од свијета.
Посвети их истином твојом: ријеч твоја јесте истина.

Каже Господ у овој молитви „Док бијах с њима у свијету, ја их чувах у име твоје„. Можда бисмо сви ми, чији је посао да радимо са људима, требало тако да се молимо, да чувамо људе са којима радимо у име Господње.
Некако сви заборављамо да друге учимо примером, а не речима. И даље смо сви на речима јаки, а дела нигде нема. Докле год се будемо тако понашали нико нас неће поштовати, а без поштовања нема ни љубави.
Они који верују у Господа не могу да живе у лажи, њихов живот је реч Божија, а „ријеч твоја јесте истина„. За њих је живот у лажи прави пакао на земљи. Рекао је Господ „свијет их омрзну, јер нису од свијета, као ни ја што нисам од свијета“. И поред све своје патње они око себе шире позитивну енергију, чинећи људима око себе живот лепшим. Захвална сам што познајем такве људе и што део су мог живота!
Некако смо сви постали превише осетљиви – сваку реч доживљавамо као личну увреду и одмах крећемо нападом (вређањем) да се бранимо. Зар не би било људски да саслушамо и размислимо шта нам је тај неко рекао и зашто? Можда је тај неко добронамеран, можда је његов савет сасвим на месту.
Нисмо много одмакли од дивљег запада где је свако отимао оно што му се свиђа. Господ нас учи другим вредностима, али Његов глас се све слабије чује. Зато би ми, који себе називамо хришћани, требало својим животом да покажемо да Љубав постоји. Али, није Љубав тврдоглаво и упорно покушавање изједначавања баба и жаба. Господ од нас тражи да будемо на једној или другој страни: „Знам дјела твоја, да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ!
Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих.“ А када се већ определимо, треба да сносимо последице својих избора. Човек јесте слободно биће, али та слобода носи велику одговорност. Ми је сви олако прихватамо, а слобода коју нам је Бог дао је врло озбиљна ствар. Погледајмо светитеље Божије који су, и поред свих мучења, понижења и увреда које су трпели, чврсто остајали са Господом. Зато их и прослављамо, зато их и спомињемо, да би нам они били пример коме треба да тежимо у нашим животима. Не можемо сви бити светитељи, али Људи можемо (и морамо)!
Као што ја често кажем својој деци :Џаба све петице и све дипломе са такмичења ако то дете не зна да каже Добар дан комшији из зграде“ Важно је да децу научимо да буду Људи, да поштују сваког човека и да људе деле само на добре и оне који то нису. Потребно је ширити видике, али увек у центру живота треба да буде Исус Христос. Он треба да нам буде једина мера за све поступке у животу!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.