Недеља 2. по Духовима

„А идући покрај мора Галилејског видје два брата, Симона, званога Петар, и Андреја, брата његова, гдје бацају мрежу у море, јер бијаху рибари.

И рече им: Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи.
А они одмах оставише мреже и пођоше за њим.
И отишавши одатле видје друга два брата, Јакова Зеведејева и Јована брата његова, у лађи са Зеведејем, оцем њиховим, гдје крпе мреже своје, и позва их.
А они одмах оставише лађу и оца својега и пођоше за њим.
И прохођаше Исус по свој Галилеји учећи по синагогама њиховим, и проповиједајући јеванђеље о Царству, и исцјељујући сваку болест и сваку немоћ у народу.“

Крај школске године је врло стресан период године и за ученике, и за родитеље и за наставнике. У неким школама седнице су већ завршене, у неким ће бити следеће недеље. Али, моје искуство ми говори да су у многим школама и ове године присутне пијаце, свађе и вређања. Требало би да се сви ми, запослени у школама, угледамо на ове прве апостоле из данашње јеванђелске приче и да у центар свог живота ставимо Христа. Тада бисмо у колегама видели Христа и водили бисмо рачуна да их не увредимо.
Сви смо нервозни. Сви мислимо да смо у праву. Сви говоримо о добробити ученика, јер нам је то мотив за ставове које грчевито бранимо. Не гледамо сами себе, јер бисмо тада морали да признамо да нисмо сто посто у праву, а наш понос нам то не дозвољава. Захтевамо од других поштовање правила која сами кршимо, и вређамо се кад нам неко укаже на то. Какав пример дајемо деци таквим понашањем, а ми јесмо неко на кога деца треба да се угледају?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.