581

На релацији Београд-Лазаревац постоје три линије градског превоза (контролор је пре неки дан стриктно нагласио да је у питању градски превоз, зато што је у склопу ИТС система Бусплуса): 581, 581е и 581а.

581 – стандардна линија, стаје на свакој станици (што би рекли „код сваке беле куће“)
581е – тзв. експрес, стаје отприлике на свакој другој станици
581а – у Лазаревцу иде до/од болнице (зато га и зову „болнички“), не стаје на свим станицама на којима стаје 581, али стаје на већем броју станица од 581е.
Раније се знало да поласци иду на пола сата (викендом на сат), експрес и „болнички“ иду отприлике на 20 минута до пуног сата, 20 минута после пуног сата, на 15 минута после пуног сата (неколико пута дневно)… Постојао ред вожње који је годинама важио! И за сат и по најдуже стизало се од почетне до крајње станице!
На све три линије возе два превозника: београдска Ласта и лазаревачка Ластра. Мени као крајњем кориснику требало би да буде неважно кад који превозник вози!
Током прошле године поједине поласке су укидали (и то врло често баш у најфреквентнијем делу дана!), додали су неке нове станице, тако да сад време путовања од почетне до крајње станице прелази сат и по (а они при прављењу реда вожње, односно радних задатака за возаче, рачунају сат и по), због чега су кашњења аутобуса на овим линијама постала свакодневна појава.
Пре извесног времена враћала сам се кући линијом 581а. У једном тренутку ушло је неколико младића, да би након станицу-две, кад је возач прошао станицу почели да вичу на њега „Стани мајсторе“. Он је покушао да им објасни да његова линија нема ту станицу, да погледају на дисплеју за Бусплус јер ту пише која је следећа станица, али они као да га нису чули. Викали су, пришли му са намером да га бију „Ма шта ти мени нема странице, сви стају на овој страници, сад ћу да те разбијем!“ Имам утисак да су и ушли у аутобус са циљем да започну кавгу са неким.
На следећој станици улазе деца која се враћају из школе и питају „Мајсторе, да ли стајеш…“

Незахвално је поређење са другим релацијама, али… За Обреновац, Барајево и Младеновац аутобуси иду на 10 минута. Квалитет аутобуса на лазаревачким линијама је катастрофалан. Кварови аутобуса (и то нарочито Ластиних полазака) скоро свакодневна појава. Због укинутих полазака стварају се гужве, а они уместо „хармоника“ аутобуса пошаљу обичне. Диспечер са станице у Лазаревцу јавља да је полазак отишао са станице, иако на станици стоји 50 људи чекајући тај полазак који је „отишао“…

Постоји алтернатива овим Бусплус линијама. Приватни комби превоз. Кажу да је скоро дупло јефтинији од појединачних карата купљених код возача. Наводно до центра града стиже за сат времена. Као и сваки комби – тесан и неудобан. Али, ономе ко се жури, ко нема Бусплус, или му тренутно више одговара полазак у том тренутку јер Ластиног или Ластриног нема ово је супер решење!

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.